Friday Pop Quiz (because summer will eventually get here)!

20140404-133207.jpg

I keep this photo on my desk bulletin board. I found it in some files years ago (i.e. credit is not mine).

This is probably an easy one, but a fun one. Quiz: What is this structure? 

 * * * * * * *

And tell me, what are you up to this weekend? Anything fun? Good weather? The snow is practically all melted in Burlington (hallelujah), at least until we get a good April storm. ;)

Georgia Pop Quiz Answer

For the Preservation Pop Quiz, Georgia edition. If you’re following the comments, you’ll see that the answer has already been revealed (from the knowledgeable Andrew P. Wood). However, for those who do not track comments, read on.

Mystery site in Georgia. Photo courtesy of Chad Carlson.

Mystery site in Georgia. Photo courtesy of Chad Carlson.

The mystery structure is a smoke house that was part of the Granite Hill Plantation in Sparta, Georgia. The answer (as well as the quiz) comes from Chad Carlson.

Granite Hill Plantation. Photo courtesy of Chad Carlson.

Historic Granite Hill Plantation. Photo courtesy of Chad Carlson.


The plantation was owned by Andrew Jackson Lane in the 1850s. At the time of the Civil War it had 74 slaves, 22 structures, on 2200 acres. The smoke house was the last remnant of the plantation. The main house was moved to Macon, GA, in 1968, and was destroyed by a fire very soon thereafter. (You can see the smokehouse in the background of the main house.) Most thought it was a jail for slaves because of the bars on the windows. I came across an article on Granite Hill Planation from the “Southern Cultivator” magazine from 1859 wherein it mentions “a two story smokehouse of finely dressed granite.” Since meat would have been the most valuable commodity on the plantation the bars were placed in the windows to keep people out. Given the size of the building it was probably also used for storage of other commodities as well.

Granite Hill Plantation in 1968. Photo courtesy of Chad Carlson.

Granite Hill Plantation in 1968. Photo courtesy of Chad Carlson.

The Granite Hill Plantation house being moved in 1968. Photo courtesy of Chad Carlson.

The Granite Hill Plantation house being moved in 1968. Photo courtesy of Chad Carlson.


The Sparta Kaoline Corporation bought the property in 1998 to mine the granite beneath the building. Stonemason Brent Kickbush was hired to destroy the smokehouse. His attempts to find someone to have the smoke house reconstructed on their property were unsuccessful and the building was torn down.

Want to learn more? Check out this video from Chad.

Preservation Pop Quiz: A Georgian Mystery

Let’s pretend it’s not freezing cold and winter, shall we? (Though if you are a skier, you love this weather, I know.) Turn your attention to the southeast. Georgia, to be exact.

Mystery site in Georgia. Photo courtesy of Chad Carlson.

Mystery site in Georgia. Photo courtesy of Chad Carlson.

What’s your guess?

Preservation Pop Quiz

popquiz.jpg

Bonus points if you know this location!

Happy Monday! Here’s a pop quiz. (Anyone else think actual pop quizzes are just about the worst thing in school? Luckily this if for fun, not grades.)

How would you read this streetscape? Specifically, why is there a fire hydrant in the street?

Pop Quiz Round-Up

Someone get a lasso, because these pop quizzes are out of control without answers. Let’s review, shall we? Some of these have correct answers in the comments already, but I’ll include them here for the purpose of the round-up.  And some could remain in discussion for a while – it would certainly give us cause for field trips and discussions.

(1) Pop Quiz: December 12, 2012 - What is this? 

popquiz1212.jpg

Answer: Wallpaper in a foyer (of the house of a fellow preservationist). This wallpaper covered the entire entry and stairway. It was a bit blinding, as you can imagine. But also incredibly neat. Her compromise? Leave one wall. The date is unknown, but the 1960s or 1970s would seem accurate and it is definitely metallic flocked wallpaper.

(2) Pop Quiz – January 21, 2013 – What is that grooved wood? 

Answer: Novelty siding, which was popular in the early 20th century. This house was built in the 1930s, which fits with the time frame. And it’s exciting to know that it still exists on some parts of the house.

(3) Pop Quiz – April 1, 2013 – Name this object. 

Answer: A boot scraper that remains on the streets of Fredericksburg, VA.

(4) Pop Quiz – April 10, 2013 – Name this object. 

Answer: This is a survey tool for measuring distances, but specifically for railroads; it fits on the railroad track. These are the sorts of things found when the Agency of Transportation cleans house!

(5) Pop Quiz – May 2, 2013 – Name that window type. 

Answer: This is the one everyone has been waiting for, and I hate to disappoint, but I still don’t have the exact answer. Such is the story with architectural history sometimes. The facade of this barn has obviously been heavily altered, with only a hay door remaining of its original fenestration. My instinct says it is not original to the building. I think I’ll have to get the State Architectural Historian to answer this one.  This is located in Wallingford, VT.

(6) Pop Quiz – June 20, 2013 – Which windows are original? 

Answer: The comments are varied, but generally agree that the picture windows are ca. 1950 and a later alteration. The screen door would match the time period of the picture windows. The part that throws me a curve ball is that the windows on either side of the picture windows have muntins that match the color and style of those on the sunroom.  The roofline has been extended over the sunroom, which was possibly just a flat roof extension from the main block of the house. The window above the door is a replacement, which you can read from the two latches/locks. If it helps, this house is in the village of East Burke, VT. My thoughts: the picture windows and the sunroom windows were added at the same time, replacing more traditional fenestration. The window in the gable was a more recent replacement. Do you agree?

(7) Pop Quiz – July 17, 2013 – What is going on in this photo? 

Answer: Blown in cellulose insulation. You can see this easily in colder climates. It’s easier to have it done from the exterior rather than the interior (which would leave plaster to repair, or holes in your drywall). Once you see these, it’s hard to miss. As far as the diamond pattern goes, good eye! Though I don’t know.

Thanks, everyone, for playing these quizzes. The mystery quizzes remain the Wallingford and the East Burke, which are coincidentally both window questions. We’d need to get up close and personal with the building to solve these. As many of us know, we can only determine so much from a street side (or windshield) survey.  Feel free to keep guessing and if I find more to the answers, I’ll share.

Preservation Pop Quiz

A multiple part quiz for you today. (1) What is this? (2) If you know what it is, what can you say about it? Including, how can you date this material?

popquiz1212.jpg

What is this? Where would you find it? How old is it? What do you think of it?

 And (3) What is your entirely subject opinion of this?

Looks festive, yes? Have fun!

And, previous editions of Preservation Pop Quiz.

Pop Quiz Answer Round-Up

There are numerous pop quizzes lying around Preservation in Pink just awaiting answers. So here we go, starting with the most recent. Click on the image to return to the original post.

This abandoned building is in Florence, Vermont. I do not have an answer for you at this time, though one reader suggests a church. Can any locals provide some help?

This brick bond is seen on a building in Middlebury, Vermont. Devin commented with the correct answer: diapering. You can identify diapering by the diamond pane that the glazed brick forms, along with the one glazed header in the center of the diamond.

The comments for this quiz are mostly divided between Colonial Revival and Craftsman. I think this house is a cross between the two, exhibiting elements of both styles. The exposed rafters and the false timbering on the entry gable belong to Craftsman. The symmetry, the portico columns and the entryway sidelights belong to Colonial Revival. Would you be surprised to know that this building was originally for a telephone company and on the rear it’s three stories? It is much larger than it looks.

What would you call the recessed brick sections on this building? The winning answer: blind arch or blind arcade. One is an arch, many is an arcade.

Name this structure. The marquee to a drive-in movie theater. Many of you guessed this right away. Good job!

Thanks for playing everyone. More pop quizzes to come. If you have any images that you think would be a good pop quiz, send it along.